Становище от Асоциацията по железопътна сигнализация, автоматика, комуникации и индустрия

Становище от Асоциацията по железопътна сигнализация, автоматика, комуникации и индустрия

Асоциацията по железопътна сигнализация, автоматика, комуникации и индустрия, изпрати становище до министъра на транспорта относно „Мерки за преодоляване на кризата “COVID-19” при транспортиране на стоки и суровини по направлението Турция (Истанбул) – България (Пловдив, София) – Сърбия  /на влизане при Драгоман/ или Румъния /на влизане при Дунав мост 1 или 2/ – Унгария (Будапеща) – Австрия ( Виена) или Чехия ( Прага).

Членовете на асоциацията настояват министерството да подкрепи стартирането на ежедневни превози по направлението Турция – България – Централна и Западна Европа, като съдейства в преговорите с железопътните администрации, инфраструктурни предприятия и превозвачи на Турция, Сърбия, Унгария, Австрия и Чехия.

Наличието на ежедневен товарен влак между Турция и Австрия/Унгария или Чехия, през Република България няма да наруши карантината и няма да повлияе негативно в разпространението на вируса. Мярката ще помогне за запазване на веригата на доставки, което след преминаване на карантинния период и извънредното положение ще помогне на икономиката да скъси периода за възстановяване от нивата и преди март 2020 година.

Също така от асоциацията настояват да се приемат и съпътстващи мерки при реализиране на товарните влакови превози на територията на Република България.

Източник: https://www.infobusiness.bcci.bg/content/file/Pismo_do_ministara_Final.pdf

RASTIA
RASTIA