ЖП модернизацията трябва да минава през интермодалните технологии

Трябва да се работи за модернизация и устойчиво развитие на българските железници в посока на интермодалните технологии. С такъв проект може да се кандидатства за финансиране от Европейската комисия (ЕК). Интермодалните превози на товари по железниците ще решат проблемите на свободното движение на стоки, препоръча в ефира на Bloomberg TV Bulgaria проф. д-р инж. Йордан Мирчев, основател на Движение за европейско развитие на българските железници.

ЕК изведе товарния железопътен транспорт като една от мерките за решаване на проблема с дългите опашки на граничните преходи. Крайно време е да се реформира транспортната услуга в няколко направления. Става дума за интегриране на автомобилния транспорт и железниците в съвременната транспортна услуга, която да е по-икономична, екологична и безопасна“, смята той.

Според Мирчев целта на промяната е да се пренасочат товари по железопътния транспорт.

В момента железниците разполагат с достатъчно капацитет от обикновени товарни вагони. Товарите могат да се разпределят в блок влакове до някои интермодални терминали в Европа. Част от тях могат да се превозват в голямотонажни контейнери в специализирани или обикновени платформени вагони“, посочи основателят на Движение за европейско развитие на българските железници.

Проф. д-р инж. Мирчев посочи, че другият основен въпрос е производството на специализирани вагони.

„България има един от най-модерните заводи в Европа, където се изпълняват огромни поръчки. Трябва да се направи проект с неотложни мерки по пренасочване на товари по железопътен транспорт, като се определят релацииите на стоокобмена между България и европейските страни“, уточни проф. Мирчев.

По думите на д-р Людмил Иванов, председател на управителния съвет на Сдружение „Асоциация по железопътна сигнализация, автоматика, комуникации и индустрия“, в тази връзка има необходимост от международна свързаност, и то надеждна.

„С влак от София до Турция се стига за 18 часа. Така се гарантира бързината и надеждността на доставките“, уточни той.

Иванов спомена за предложенията за стартиране на интермодален влак между България и Турция, който да продължи до Унгария, Чехия и Австрия, като стига до там за 48 часа и до 72 часа до останалите райони в Европа.

„Следващото предложение е намаляване или премахване на инфраструктурните такси на територията на България между 12-36 месеца, както и държавата да поеме за известен период цената на електроенергията. Ще се пренасят санитарни стоки и медицинско оборудване, храни, фуражи и т.н.“, отбеляза д-р Людмил Иванов.

По думите му подобен проект би изисквал вложение от страна на държавара в размер на между 1 и 2 млн. лева месечно.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/jp-modernizaciiata-triabva-da-minava-prez-intermodalnite-tehnologii-301540/

RASTIA
RASTIA