Проф. д-р инж. Йордан Мирчев, основател на Движение за европейско развитие на българските железници, д-р Людмил Иванов – председател на УС на Сдружение „Асоциация по железопътна сигнализация, автоматика, комуникации и индустрия“, В развитие, 31.03.2020

Трябва да се работи за модернизация и устойчиво развитие на българските железници в посока на интермодалните технологии. С такъв проект може да се кандидатства за финансиране от Европейската комисия (ЕК). Интермодалните превози на товари по железниците ще решат проблемите на свободното движение на стоки, заяви проф. д-р инж. Йордан Мирчев, основател на Движение за европейско развитие на българските железници, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„ЕК изведе товарния железопътен транспорт като една от мерките за решаване на проблема с дългите опашки на граничните преходи. Крайно време е да се реформира транспортната услуга в няколко направления. Става дума за интегриране на автомобилния транспорт и железниците в съвременната транспортна услуга, която да е по-икономична, екологична и безопасна„.

„Целта е да се пренасочат товари по железопътния транспорт. В момента железниците разполагат с достатъчно капацитет от обикновени товарни вагони. Товарите могат да се разпределят в блок влакове до някои интермодални терминали в Европа. Част от тях могат да се превозват в голямотонажни контейнери в специализирани или обикновени платформени вагони“, посочи проф. д-р инж. Мирчев.

Според госта другият основен въпрос е производството на специализирани вагони.

„България има един от най-модерните заводи в Европа, където се изпълняват огромни поръчки. Трябва да се направи проект с неотложни мерки по пренасочване на товари по железопътен транспорт, като се определят релацииите на стоокобмена между България и европейските страни“, уточни проф. Мирчев.

blob:https://www.bloombergtv.bg/8416c91f-9f31-417e-aeef-75ffa9efaa3e

https://www.bloombergtv.bg/a/48-v-razvitie/45673-intermodalnite-zhp-prevozi-shte-reshat-logistichnite-problemi

RASTIA
RASTIA